Kedvet kaptam egy újabb utazáshoz, valami olyasmihez, mint volt két éve Salzburg vagy Krakkó. Kinézek egy úticélt, ami egy éjszaka alatt elérhető vonattal vagy busszal, érdekel és még nem jártam ott. És egy péntek-vasárnapon megnézem az adott várost, környéket.

 

Egy hétvége hosszú is, meg rövid is. Ennyi időre nyilván olyan úticélt érdemes választani, aminél az utazás nem vesz el túl sok időt. Ami persze relatív, én a környező országokat kezdtem el nézegetni.

Kezdjük a MÁV nemzetközi ajánlataival.

Szlovénia – tengerpart: Koper. Mi is lenne jobb, mint az Adria partján sétálgatni, halat enni és megnézni egy palotát ami nevében a római pretoriánus gárdára emlékeztet, de XV századi, gótikus építmény? Májusban. A nappali járat reggel fél kilenckor indul és azzal elmegy egy nap az utazásra. Kár.

Oké, Ljubljana, mint kompromisszum: tenger nincs, de Szlovénia. Sajnos/logikusan oda ugyanaz a vonat közlekedik.

A Volánbusznak nyáron volt járata, (infok), de az azzal való utazás is kitesz egy fél napot. És most épp nem is jár.

Triesztbe mondjuk jár most is busz. Az is az Adria partján van és nyilván ott is van hal. Hetente háromszor megy - többek közt péntek éjszaka megy oda és vasárnap illetve kedd hajnalban vissza – ha valaki egy rövid hétvégi programot keres. Szóval az ember vagy 30 órát tölt ott (szombat reggeltől) vagy kedden jön haza. De én kedden már elvileg dolgozom (a főnökömnek ezt ígértem), szóval a kedd reggel nyolc órás hazaérkezést kihagynám.

odaút Koper Trieszt Ljubljana vonat busz

Koper, Ljubljana, Trieszt - mond, te mit választanál?
A képek forrása a wikipédia. Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 licenc (CC BY-SA 3.0).

Oké, ezek egyike sem felel meg a péntek esti kiutazás, vasárnap éjszaka/hétfő kora reggeli jövetelnek.

Talán más felé is lehet nézelődni. Ahogy a szomszédbácsi szokta mondani: Prágát látni és meghalni. Nézzük. Napi hét vonat megy, hét óra utazás. Illetve az utolsó egy éjszakai járat. Az csaknem 11 óra, de reggel hétre ott van.

A Volán persze csak nappal jár oda.

Ez így még egyik sem az igazi. Bár lehetne busszal elmenni Koperbe, és aztán átmenni Velencébe, ahonnan Bécsi átszállással van vonat, de az megint egy egész délelőttöt igénybe vesz.

Mi van még a környező országokban? És akkor kaptam a tippet: Graz. Ausztria, szép hegyek közelében, finom sütemények, rendben tartott utcák. Este indul ki a vonat, éjjel 11-re ott is vagyok. Azaz pénteki kiutazással szombat reggel már lehet is kezdeni a felfedezést. A haza vonat reggel hatkor indul – de legalább világosban jövök majd az Alpok mellett!

Akkor legyen ez. Útibeszámoló majd egy következő bejegyzésben.