Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hoshschwab: variációk egy csúcstámadásra

Ami Harry Potternek a dementorok, Indiana Jonesnak a kígyók, Randall "Memphis" Rainesnek a Shelby GT500 meglovasítása, azaz egy már-már mumussá váló vagy nehezen leküzdhető akadály, kicsit az lett a mi családunkban túrázás terén a Hochschwab, Ausztriában. Nem egy nehezen elérhető csúcs, "sima" turistaút is vezet fel. Mégis, már vagy három családi történet van, hogy hogyan nem jutottunk fel, különböző irányokból. Mindig (kicsit) túlságosan messze volt. Legutóbb télen jártam ott pár barátommal, de a déli útvonalon elvesztettük az ösvényt a törpefenyvesek közt. De azt gondoltam, ha már ennyiszer volt dolgunk e 2253 magas óriással, akkor leírom pár tapasztalatomat.
És most ősszel ismét nekivágtunk, hogy ezúttal bizony feljutunk a csúcsra!

0 Tovább

Graz 2017 május

Graz. Egy tavalyi bejegyzésben már kilátásba helyeztem, hogy írok a tavaszi grazi hétvégémről. Nos, az ígért poszt szép szó, ha megírják úgy jó.
Graz osztrák város, tartományi székhely és az ország második legnépesebb városa. Szépen felújított, történelmi városközponttal és közvetlen Budapesti vonat-összeköttetéssel - minden este indul a Rába IC és este 11-re ott is van. (Menetrend, korlátozott számban vehető SparSchiene jegy és egyéb hasznos infók) Nekem ugyan a közvetlen összeköttetés három átszállást jelentett (itthon egy szakaszon vonatpótló busz volt sínkarbantartás miatt, tehát buszra majd vissza vonatra és az osztrák szakaszhoz érve is át kellett szállni egy ausztriai szerelvényre, csak úgy), de ezek nem okoztak problémát.

0 Tovább

Az Alpok közelebb van mint gondolnád

Magashegységbe mennél, de Svájc és a Magas-Tauern túl messze van? A Magas-Tátrába már sokszor voltál? Vagy csak simán német nyelvterületen akarsz 2000m fölötti csúcsokra menni?

Akkor a Rax-Schneeberg-hegycsoportot ajánlom. Budapestről csak 300 km.

Kép: demotivalo.net + saját szerkesztés.

Bécsújhelytől (Wienerneustadt) nem messze van Kaiserbrunn – települést nem mondok, mert néhány házból, egy fogadóból (apartman) egy kis múzeumból és egy parkolóból áll.

A parkoló melletti köves részen szabad sátorozni. Fizetned csak akkor kell, ha zuhanyozni is akarsz, ha jól értettem a fogadóban lehet három Euróért. A vizesblokkban van viszont WC és mosdó.

A köves részt úgy kell érteni, hogy a cöveket kihívás leverni, mi legutóbb inkább az ott lévő kövekkel feszítettük ki a sátrakat.

Cövek helyett kövekkel kifeszített sátor

A parkoló tavasszal-nyáron-ősszel népszerű. Lehet, hogy télen is, azt még nem néztem. Mondjuk, meg kéne... A fogadó (Landgasthof Kaiserbrunn) szintén rendben van.

A múzeum egy vízvezeték múzeum. Ugyanis 1869-től innen vitték vezetéken Bécsbe az ivóvizet. A vezeték még ma is üzemel, ha ma már nem is elég egész Bécs ellátásához.

És hát Kaiserbrunn egy pályaszállás. Az az ha felkelsz, akkor a sátorból kibújva meglátod a a föléd magasodó hegyeket, amik előző este, a sötétben megérkezve még nem voltak ott. Negyed óra sétával vagy öt perc autózással több túra induló helyén is ott lehetsz. Lehet menni a Rax-fennsíkra gyalog, via ferrátával vagy akár a Raxseilbahn kabinjával is.

a Großes Höllental völgy

kilátás a Rax fennsíkról

zergék a RAx-fennsíkon

kilátás a Rax-ról a Scneeberg csúcsára

Vagy az út túloldalán lévő Schneebergre is. Itt még választhatsz is, hogy csak „simán” fel akarsz gyalogolni vagy a vadregényes Weichtal-szurdok-on át mész (Rám-szakadék *3).

A Weichtal-szurdokban

0 Tovább

hashtagutazas

blogavatar

Utazásaim, túrák és helyek, ahova szívesen utaznék. Nyomokban földrajzot tartalmazhat.

Rövidhírek, tweetek

Feedek

Ajánló

Kalandozások erre-arra: utazás mindenfelé a világban, pl. Kínába