Az izlandi utunkon a rengeteg vízesés, szikla és gyönyörű táj mellett az épített környezetet is megcsodáltuk. Mai épületeket épp úgy, mint régieket. Sőt, olyan mai épületeket is, amelyek korábbi idők épületeiről és embereiről szóltak. Szóval, voltunk múzeumokban is.

 

Reykjavík 871±2

Az első a fővárosban lévő Reykjavík 871±2 volt. Ez egy régészeti feltárás helyén létrehozott múzeum. Egy 2001-ben feltárt házat mutat be a múzeum, ami a régészeti adatok szerint 871-ben épült. Plusz mínusz két év az időmeghatározás pontatlansága.

Izland múzeum vikingek

A Reykjavík 871±2 múzeum bejárata

A kiállítás a pinceszinten van, ahol körbe lehet járni a ház romját (csak az alapja maradt meg). Régészeti leletek az első telepesek életéből és hasonló dolgok vannak kiállítva. Körben a falakon pedig rengeteg kiírás, dioráma és nyomkodható monitor. Például megtudtam, hogy az első telepesek érkezésekor valószínűleg sűrű cserje rengeteg borította a szigetet, amit aztán kivágtak tüzelőnek és legelőterület szerzés céljából.

Egy külön teremben az izlandi ságákról, leírt történelemről volt szó.

A kiállítás a Reykjavík Városi Múzeumrésze és Settlement Exhibition néven szerepel a weboldalukon.

Az Izlandi boszorkány és varázslás múzeum (The Museum of Icelandic Sorcery & Witchcraft, Hólmavík)

Erről, a Nyugati-Fjordok vidékén található múzeumról előtte csak annyit tudtunk, hogy boszorkányokról és varázslásról szól. Meg hogy Izlandon van. Én valami olyasmit vártam, hogy a helyi hiedelmekről, mesebeli lényekről lesz szó. Ehelyett elsősorban a boszorkány perekről és a nyomozásokat vezető seriffekről volt szó (az angol szöveg a sheriff szót használta, nem tudom, magyarul mi lenne a megfelelő). Nem egy halálos ítélet is született az évszázadok során.

De azért volt szó az izlandiak szerint létező különböző lényekről is. Sajnos a bárányfejű víziszörnyet, amiről előtte olvastam, nem láttam.

A múzeum egy nagyobb házban van berendezve, de a néhány teremben elég tartalmas és információ dús kiállítást állítottak össze (például van egy család fa, amely azt mutatta, hogy milyen sok serif volt, akik egy adott családhoz tartoztak). Természetesen volt angol nyelvű leírás is.

http://www.galdrasyning.is/

Telepesmúzeum (The Settlement Center)

Hát igen, Izlandon adja magát országimázs témának a vikingek - így a sziget vikingkori betelepüléséről szóló Reykjavík 871±2 egy másik múzeum is van a témában. Ez nem a fővárosban, hanem körülbelül 70km-nyi autóútra, Borgarnesben található.

Izland múzeum vikingek

A Telepesmúzeum épülete az utcáról

A Telepesmúzeum -dobpergés- az izlandi telepesekről szól! Szóval azokról a vikingekről, akik letelepedtek itt a IX-X században.

A pincében egy nagyon szépen kivitelezett kiállítás van Egil Skalla-Grimsson-ről, az egyik korai izlandi lakosról és egyben egy saga főszereplőjéről. Az édesapja a ma a múzeumnak is helyet adó Borgarners település közelében telepedett le, így földrajzi kapcsolat is van a kiállítás és az elbeszélt események közt.

Minőségi módon kivitelezett diorámákon nézhetjük végig élete történetét, amit az ott kapott idegenvezető gép mesél el nekünk valamely nemzetközi európai nyelven.

A pénztár utáni csarnokban pedig főleg a megvásárolható könyveket és ajándéktárgyakat nézegethetjük.

Izland múzeum vikingek

Az egyik ábra a kiállításról - a vikingek letelepedési helye és útjai/portyázásai.

http://www.landnam.is/eng/admission-and-opening-hours/

Sarki róka központ

A tervezgetés közben találtuk ezt a múzeumot/információs központot a Nyugati-Fjordokban (Westfjords Vestfirðir), sőt annak is az elég messzi részén, Súðavík faluban.

Izland múzeum vikingek

A Sarkiróka központ épülete

Izlandon a sarki rókának (Vulpes lagopus) jellemzően a „kék” színváltozata él. A fehér színváltozat az, amit valószínűleg a legtöbben ismerünk. Míg a „>>kék<< árnyalatú egyedek telente ezüstös szürkéskék, nyaranta csokoládébarna szőrzettel rendelkeznek.” (forrás: wikipédia). És akkor vissza a Súðavíki központhoz. Ez egyrészt egy múzeum is, másrészt egy nonprofit kutatóközpont, ami az izlandi sarki rókákat kutatja. Olyan kérdéseket érintett a kiállítás, mint a rókák vadászata, hatásuk a birka populációra. Az állattartók általában kiengedik a birkákat a nyári időben ami persze lehetőséget ad a rókáknak egy kis vadászatra. A farmerek érthető módon nem örülnek ennek, de egy, a kiállításon bemutatott kutatás szerint nem egyértelmű, hogy a rókáknak számottevő hatása lenne a birka populációra. Ott jártunkkor két fogságban élő róka is volt az épület melletti kifutóban.

Izland múzeum vikingek

Izland múzeum vikingek

Izland múzeum vikingek

http://www.arcticfoxcentre.com/

http://www.melrakki.is/about_us/

Mind a négy múzeum nagyon érdekes volt, csak ajánlani tudom, hogy illesszétek be egy izlandi útba, ha érdekes számotokra az adott téma!

A múzeumok elhelyezkedése Izlandon.