Izlandi utam bejegyzés sorozatának harmadik része, melyben a sziget különböző részeiről egy-egy vízesést, tengerpartot, valamilyen állatot, egy erdőt (vagy facsoportot), egy járművet és plusz egy érdekességet szedtem össze.

 

Egy vízesés : Kárahnjúkar vízerőmű
Egy vízesés, ami itt egy vízerőmű része. A Kárahnjúkar vízerőmű egy alumíniumkohót lát el energiával, az egész gát ezért épült.Izland 5+1 látnivalók

A folyó méretes szakadék-völgye önmagában is látványosság, de most szinte üres, mert a vizet egy földalatti csövön vezetik a turbinához. Baloldalt a gátból lejövő csatorna, gondolom túlfolyó.

Izland 5+1 látnivalók

A parkolóban egyébként egy osztályon felüli WC szolgálja az odavetődő utazók kényelmét.

Egy tengerpart: görgő kövek
Egy fémlépcsőn kellett lesétálni Neskaupstadur település keleti végén, a Bakkavegur utcán túl a Fólkvangur Neskaupstaðar (természetvédelmi) területen. Itt a tenger kifutói hullámai rendületlenül görgették ki és vissza a köveket, ami egy folyamatos, csengő hanggal járt.
Izland 5+1 látnivalók

Izland 5+1 látnivalók

(Egy) állat: vízi madarak
Errefelé (is) láttunk vízi madarakat. Az egyik tengeri sziklán üldögéltek, biztonságos távolságban a veszélyes turistáktól.
Izland 5+1 látnivalók

Izland 5+1 látnivalók

Egy erdő
Egy tájkép, ami megmutatja, hogy elszórtan azért előfordulnak erdőfoltok, de ezek kicsik és inkább az alacsonyabb részeken találhatók. A hegyen például már alig látni fákat.

Izland 5+1 látnivalók

Egy jármű: mentőautó
Épp bicikliverseny volt a Lagarfljót-tó körül, és többek között ezzel a szerény méretű mentőautóval kísérték a mezőnyt.

Izland 5+1 látnivalók


+1: focipálya lelátó
Focipálya lelátó földlépcsőkből Egilsstaðir sportpályáján.

Izland 5+1 látnivalók

Jövő héten a Mývatn tó környékéről lesz a válogatás.