Graz. Egy tavalyi bejegyzésben már kilátásba helyeztem, hogy írok a tavaszi grazi hétvégémről. Nos, az ígért poszt szép szó, ha megírják úgy jó.
Graz osztrák város, tartományi székhely és az ország második legnépesebb városa. Szépen felújított, történelmi városközponttal és közvetlen Budapesti vonat-összeköttetéssel – minden este indul a Rába IC és este 11-re ott is van. (Menetrend, korlátozott számban vehető SparSchiene jegy és egyéb hasznos infók) Nekem ugyan a közvetlen összeköttetés három átszállást jelentett (itthon egy szakaszon vonatpótló busz volt sínkarbantartás miatt, tehát buszra majd vissza vonatra és az osztrák szakaszhoz érve is át kellett szállni egy ausztriai szerelvényre, csak úgy), de ezek nem okoztak problémát.

 

A pályaudvartól (Graz Hauptbahnhof) kb. öt perc sétára lévő A&O Graz Hauptbahnhof hostelben vettem ki ágyat egy (zárható szekrény is járt hozzá), aztán alvás.

Szombatra a belvárosban való mászkálást terveztem. Megnéztem néhány tipikus és néhány kevésbé tipikusnak mondható grazi látványosságot.


Tesla taxi

Graz Ausztria

Harangjáték két táncoló fafigurával (Glockenspiel)

Graz Ausztria

Graz Ausztria

A Várban (a Schloßberg nevű domb oldalán) a harangtorony és a közelében a kő kutyaszobor. Amely egy kutyának állít emléket, ami a történet szerint megmentette III. Frigyes német-római császár lányát (a magyar) Mátyás király rossz arcú zsoldosaitól.

Graz Ausztria

Graz Ausztria


A Murinsel híd, a központban. Az eredetileg ideiglenesnek szánt gyalogoshíd közepén egy kis színpad is van.

Graz Ausztria


Tűzoltóság stílszerű graffitikkel.

Graz Ausztria

Graz Ausztria

Megnéztem a Természettudományi Múzeumot is, ahova az utcaszint alá mozgólépcsővel lehet bejutni. Széles a kiállított tárgyak köre, preparált állatok és a látogatók által alakítható domborzat modell egyaránt van.
https://www.museum-joanneum.at/en/natural-history-museum


A városi múzeum földszintjén van egy kiállító terem Schloßbergi utópiák címen, ami a várhegy átépítésére készült, meg nem valósult terveket mutatja be az elmúlt kétszáz évből.  Van itt minden, parktól az állatkerten át a hegybe tervezett alagutakig. Ez a rész ingyen látogatható.
http://www.grazmuseum.at/en/programme/in-the-grazmuseum-today/schlossberg-utopias/


Amit nem néztem meg Grazban és környékén, de említésre érdemesnek tartom
A Semmering Railway: ha Bécsből mentem volna vonattal akkor erre utaztam volna. Itt tíznél több alagúton illetve viadukton halad át a vasútvonal.
Laudes (reggeli imaalkalom a Katolikus Egyházban) a dómban hétköznap reggel hétkor - lévén nem voltam Grazban ebben az időpontban. De, van ilyen.
http://www.salzburger-dom.at/en/dates/regular-church-services-at-the-cathedral/
Schwarzenegger Múzeum. Mivel a híres testépítő/Terminator/Governator a Graz közeli Thal településén született, ma gyermekkori családi házukban múzeum mutatja be az életútját.


Tippek

A történeti városközpont magjában ingyenes a villamos (a busz alapból nem! - csak akkor, ha a villamost helyettesíti). Az ingyenes szakasz a Jakominiplatz és Hauptplatz illetve mindkét irányba még egy-egy megálló (ami a különböző vonalakon ugye különbözhet). Gyakran Ismételt Kérdések a témában (le kell görgetni az angol verzióhoz). Ezen a közlekedési járatok térképén jelölve is vannak az adott szakaszok.


Egy szép osztrák várost láthattam, sok szép, régi épülettel és jól bejárható központtal. A vonat összeköttetésnek köszönhetően pedig könnyű elérni  Magyarországról. Örülök, hogy megnéztem.