Bécs. Paloták, a császárság emlékei, cukrászdák. De nem csak ezek miatt érdemes a császárvárosba menni, hanem például a múzeumok miatt is. És köztük van nem egy, ami talán elsőre (vagy másodikra) nem jut eszünkbe Bécsről.

 

A Zene háza (Haus der Musik)

Ez a múzeum egészen a központban, a Ringen belül található. A múzeum természetesen a zenéről szól. Van itt komolyzene történeti kiállítás, lehet virtuálisan zenekart vezényelni (egész pontosan az ütemet kell a megfelelő iramban inteni, az egyes szólamokat például nem instruálhatjuk külön. De ha sokat hibázunk, azt megkapjuk a zenekartól:), egy koncert szobában különböző zenekari felvételeket hallgatni (évekkel ezelőtti ott jártamkor a Csillagok Háborúja zeneitételeinek előadása is volt). Alaposabban is megismerkedhetünk a híres bécsi klasszikusok életével, és persze sok hangszerrel is. Mi magunk is komponálhattunk zenét különböző játékos módszerekkel. És persze, lévén egy interaktív, zenéről szóló múzeum – sok meghallgatható zene, hangfelvétel.

http://www.hausdermusik.com/

Hundertwasser múzeum

Bécsben több épület is kötődik Friedensreich Hundertwasser nevéhez, munkásságához. Ebből az egyikben működik ma a Hundertwasser múzeum, ami a 2000-ben elhunyt építész, festő életútját, életművének egy részét és persze magát az épületet mutatja be. Ott jártunkkor volt általa tervezett bélyegekből egy kiállítás, makettek a különböző településeken álló épületeiről. Illetve maga az épület belseje is egy nagyon izgalmas „kiállítás”, öröm felfedezni a sok részletet akár egy-egy korláton, akár az elhelyezett növények képében.

Egyébként alig 500méterre van a Hundertwasser ház, ahol kívülről illetve a földszinten nézhetjük meg a Hundertwasser által áttervezett épületet.

https://www.kunsthauswien.com/en/exhibitions/museum-hundertwasser/

Szerintem mindkét múzeum érdekes színfoltja Bécsnek, csak ajánlani tudom ezeket!

A bemutatott múzeumok térképen.