Először is, ne aggódj (bármi miatt is akarnál aggódnál). Dőlj hátra az ülésedben és csináld azt, amit egy ismerősöm tett, mikor végre elrepült Amerikába: élvezd, fülig érő szájjal. Élvezd, a kilátást, hogy alhatsz, vagy azt az élményt, ahogy a több mint 40000 kilogramm (plusz utasok, üzemanyag miegymás) hipp-hopp a levegőbe emelkedik. Azért annak, aki nem hetente repül, ez egy izgalmas és különleges dolog, szóval élvezd!

 

Nekem épp egy amszterdami átszállással történt repülésben lehetett részem, így a legtöbb példám onnan van.

A reptéren, már benn a terminálban, ne akarj bemenni a külön váróba (longue), ha nincs oda jogosultságod (törzsutas kártya vagy hasonló, esetleg arra feljogosító bankkártya például Ferihegyen). De ha megpróbálod, nagyon kedvesen megfogják mondani a hostessek, hogy sajnos nem mehetsz be:)

Ne félj kérdezni a repülés alatt az utaskísérőktől. Például, hogy a mindenkinek osztott italnál lehet-e bort választani (főleg, ha egy barátod mondta is neked, hogy szerinte lehet – kösz Dani!). Például a KLM-nél lehet azt is kérni. Vagy paradicsomlevet.

Ha nem fapadossal utazol, akár csak egy-két órát is, akkor ne lepődj meg, ott szokott valami kis étel is benne lenni az árban. De tényleg csak valami apró szendvicsre vagy egy mini zacskó chipsre számíts.

Ne lepődj meg, ha a kajacsomagban egy pohár ásványvíz is van. Előfordulhat.

Ha átszállsz és az út előtt vagy elején már megvolt a check-in az egész útra, akkor az átszálló állomáson nem kell még egyszer elvégezni a check-int (legalábbis a schengeni zónán belül biztos nem). Például konkrétan az amszterdami Schiphol reptéren a Transfer Desk-ek a check-inre vannak oda téve. De ha mégis odamész, megnézheted a következő járatod adatait, és akár ki is nyomtathatod (újra) a beszállókártyád.

repülés repülőtér
Önkiszolgáló transzfer automata az amszterdami reptéren. Forrás: https://blog.klm.com

Ha még van időd, ne állj meg a beszállókapunál, fedezd fel a reptér többi részét is. Például az amszterdami reptéren a D jelű utas móló végéig elsétálva van pár nyugágy, amikben fekve lehet gyönyörködni a reptérben.

És hogy mit csinálj még a fentieken kívül? Vedd észre a többi izgalmas dolgot is, amit én nem!