Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5+1 látnivaló Dél-Izlandon 1. rész

Izlandi utamon sok különlegességet láttam, de voltak visszatérő motívumok. Sok szép természeti látványosság, vízesés vízesés hátán és utazók a legkülönfélébb járművekkel. Most egy bejegyzés sorozatban a sziget különböző részeiről egy-egy vízesést, tengerpartot, valamilyen állatot, egy erdőt (vagy facsoportot), egy járművet és plusz egy érdekességet szedtem össze.

1 Tovább

Múzeumok Izland körül

Az izlandi utunkon a rengeteg vízesés, szikla és gyönyörű táj mellett az épített környezetet is megcsodáltuk. Mai épületeket épp úgy, mint régieket. Sőt, olyan mai épületeket is, amelyek korábbi idők épületeiről és embereiről szóltak. Szóval, voltunk múzeumokban is.

0 Tovább

Izland tervezés

2016 augusztusában két hetet Izlandon utazgattam néhány családtagommal. Rengeteg élmény, 4000km autós utazás, egy defekt, 3068 db fénykép, óceánparti fürdés. Tervezek több bejegyzést is írni az útról, Izlandról és most jutottam oda, hogy elkezdjem (a barátaim nem kérdeztek eleget :)

Először az úttervezés kapcsán szerzett tapasztalatokból, információkból vetnék papírra párat.

Plusz néhány kép, csak úgy.

0 Tovább

Nem tipikus Izland

Izland. Reykjavík, Kék Lagúna, Geysír, Gülfoss-vízesés. Mint majd minden országnak, Izlandnak is megvannak a jól ismert, tipikus látványosságai. De vannak kevésbé ismertek, kevésbé (?) felkapottak is.

Svarthöfði utca Reykjavíkban. Az utca neve Fekete fejet vagy Fekete fokot (mint félsziget) jelent – de ami sokkal fontosabb, hogy Darth Vadert így hívják izlandiul! Igen, 2015 augusztusában döntés született hogy, lakossági kezdeményezésre el neveznek egy közteret a Sith lovagról, így kapta az utca a mai nevét.

Izland

Az utcva elhelyezkedése Reykjavíkon belül. Kattintásra megnyilík a térkép.

Egyébként az utca a Höfði ipari negyedben található, ahol minden utcanév höfði-re végződik. Szóval úgy nevezték át az utcát, hogy közben autentikus maradt az elnevezés. Izlandon egyébként nagy gondot fordítanak arra, hogy minden új szóra alkossanak izlandi megfelelőt.

Az izlandi felföld. Vulkanikusan aktív terület gleccserekkel, terepjáróknak való utakkal és nagyon kevés benzinkúttal. A táj kicsit kopár, kősivatagos, azt mondják inkább holdbéli. Az első Holdra szálláshoz is itt gyakoroltak az asztronauták.

Izland

Zúgó az izlandi Felföldről. Forrás: panoramio.com

Izlandi Elf Iskola. Egy iskola, elfekről és egyév izlandi (mesebeli) lényekről. 3-4 órás, tehát egy alkalmas oktatáson lehet részt venni.

Ha inkább meg akarod nézni, hogy hol éltek/élnek ezek a mesebeli lények, akkor szóba jöhet Dimmuborgir, ami trollok otthona és az alvilág lejárata is. Geológusoknak pedig egy lávamező, szokatlan lávaformákkal. Szokatlan, mint például egy kőfal egy kerek lyukkal a közepén.

A Trónok harca stábja is forgatott itt, Falon tűli jeleneteket.

Izland

Izland

Dimmuborgir képek forrása: wikipedia.org

Források

http://www.eupolisz.hu/izland – szervezett Izlandi körút

https://skandinavhaz.wordpress.com/2012/07/10/egy-izlandi-korutazas-4-resz-az-izlandi-sivatagban/#more-1394 - élménybeszámoló ez izlandi utazásról

http://www.skyscanner.net/news/38-amazing-game-thrones-locations-pictures - Trónok Harca filmsorozat forgatási helyszínei - benne Dimmuborgir (a lávamező).

1 Tovább
12
»

hashtagutazas

blogavatar

Utazásaim, túrák és helyek, ahova szívesen utaznék. Nyomokban földrajzot tartalmazhat.

Rövidhírek, tweetek

Feedek

Ajánló

Kalandozások erre-arra: utazás mindenfelé a világban, pl. Kínába