Izlandi utamon sok különlegességet láttam, de voltak visszatérő motívumok. Sok szép természeti látványosság, vízesés vízesés hátán és utazók a legkülönfélébb járművekkel. Most egy bejegyzés sorozatban a sziget különböző részeiről egy-egy vízesést, tengerpartot, valamilyen állatot, egy erdőt (vagy facsoportot), egy járművet és plusz egy érdekességet szedtem össze.

 

Egy vízesés: Gljúfrabúi

Izlandon, a partvidéken minden sarokra jut egy vízesés. Ennek leginkább a magasabb, felföldi rész hirtelen letörései és a sok csapadék/olvadó hó az oka.
A Seljalandfoss nevével könnyű találkozni, egy könnyen megközelíthető és ismert vízesés, ahol be lehet sétálni a vízfal mögé. (A foss vízesést jelent izlandi nyelven) Én viszont a Gljúfrabúit-t ajánlom, ehhez csak 600 m-rel kell többet sétálni a parkolóból, és egy szűk sziklarésen, a patak kövein lépdelve lehet bejutni.

Izland 5+1 látnivalók

A Seljalandfoss

Izland 5+1 látnivalók

Útjelző tábla a Gljúfrabúi felé.


Izland 5+1 látnivalókIzland 5+1 látnivalókIzland 5+1 látnivalók

A Gljúfrabúi bejárata.

Egy tengerpart: feketepart Víknél

Izlandon sok helyen találkozunk fekete kőzettel, ez mind-mind a vulkáni tevékenység nyoma.  Így a déli tengerparton több helyen, például a Vík nevű falunál is (teljes nevén Vík í Mýrdal).

Izland 5+1 látnivalók

Izland 5+1 látnivalók

Izland 5+1 látnivalók

Egy állat: birka

Sőt birkák, a távolban. Elég messze voltak tőlünk, de azért ott legelésznek a kép bal szélén (az apró fehér pöttyök). Izlandon egyébként csak úgy kiengedik a birkákat, hadd keressenek kaját.
 

Izland 5+1 látnivalók

Egy erdő/fák: Skalakot

Izlandon nemigen találhatunk két-három méteresnél magasabb fát, nagyobb fatársulást meg még inkább nem. Ezek a fák ugyan egy kertben nőnek a Skalakot lovas tanyán, és látszik is, hogy mesterségesen telepítettek, de azért megörökítésre érdemesnek ítéltem.

Izland 5+1 látnivalók

Egy jármű: egy városi szedán (és egy IFA)

Sokféle autót láttam Izlandi tartózkodásom alatt. Ezen a képen két véglet látható.

Izland 5+1 látnivalók

+1: repülőgép roncs

Az „izlandi repülőgép roncs” az amerikai tengerészet Douglas Super DC-3-sa 1973 november 24-én zuhant le. Különböző helyeken jegesedést, illetve üzemanyag hiányt is olvastam a kényszerleszállás okaként. Nem vitték el a gép vázát, ami ma is ott van még, teljesen kibelezve.
A 221-es út leágazásától tovább 2 kilométert kell menni keletre. Figyelni kell, hogy kb mikor érsz oda az egyes úton és ahol autók állnak, az az. Ha jól emlékszem, az autóból kiszállva már egy gyalogosoknak szóló táblát is láttunk. Egy földút megy be fémkapuval, amin gyalogolni kell. Innen 4 km, közben egy elágazás van, ott balra kell menni.
Koordináták: 63°27'33.00"É 19°21'52.81"